Vorig jaar heb ik mijn eerste portretfoto’s gemaakt van kleine juffertjes. Een van de leukste en meest herkenbare was de Blauwe Breedscheenjuffer. Deze unieke juffer komt voornamelijk voor in het oosten van Nederland en is niet bekend in het westen van het land.
De Blauwe Breedscheenjuffer valt op door zijn brede schenen, zoals de naam al aangeeft. Over de schenen en benen loopt een zwarte streep en zowel de mannetjes als vrouwtjes hebben een andere kleur. Het mannetje is blauw gekleurd, terwijl het vrouwtje een prachtige ivorenkleur heeft, soms met wat bruinige tinten. Beide hebben brede scheenbenen.
Deze waterjuffer is een echte roofdier en jaagt net als libellen op andere insecten. Hij vliegt rond op zoek naar prooien, die hij in de lucht of bij het water vangt en vervolgens smakelijk verorbert.
Het verschil tussen juffers en libellen is vrij groot, maar je moet het wel weten te herkennen. Een opvallend kenmerk zijn de vleugels. Libellen houden hun vleugels wijd wanneer ze zitten, terwijl juffers hun vleugels op hun rug hebben. Daarnaast hebben ze ook verschillende kopstructuren. Zoals je kunt zien, hebben juffers de ogen aan de zijkant van een steelvormig hoofdje, terwijl de ogen van libellen aan elkaar vastzitten.
Wanneer juffers paren, krullen ze hun achterlijfjes samen, wat leidt tot opvallende en mooie vormen. De eitjes worden vervolgens bij het water gelegd, meestal aan stengels of onder bladeren van waterplanten. Hoewel ik niet precies weet waar de Blauwe Breedscheenjuffer haar eitjes legt, zal dat waarschijnlijk op een van deze plekken zijn. De eitjes komen uit en de jufferlarven, die totaal niet lijken op volwassen juffers, leven onder water. Ze zien er een beetje uit als zilvervisjes en het grootste deel van hun leven brengen ze door als larve onder water.