Afgelopen zomer bracht ik, zoals op iedere mooie dag, veel tijd door tussen de planten op mijn werk. Op zonnige dagen fladderden vlinders, bijen en verschillende soorten zweefvliegen voorbij, waarvan sommigen net doen alsof ze bijen zijn. Maar dit zijn alleen de insecten die opvallen van een afstand. Bijna elk blad en elke bloem zit vaak vol met insecten. Kevertjes, wantsen, krekels en spinnetjes zijn het meest te zien. Ik kan er uren naar staren.

Deze zomer kwam ik dit prachtige lieveheersbeestje tegen. Er zijn talloze soorten lieveheersbeestjes en ze zijn moeilijk uit elkaar te houden. Soms kun je ze tellen aan de hand van de stippen, maar met de komst van het Aziatische lieveheersbeestje wordt dit lastiger. Voor deze column houd ik het dus bij het algemene lieveheersbeestje. Overigens heeft dit beestje ook andere namen, zoals oliebeestje, stippelbeestje, zonnekoekje, kapoentje, pim-pam-poentje of dompelpomje, afhankelijk van de regio in ons land.

Lieveheersbeestjes staan bekend om hun liefde voor bladluizen. De meeste soorten doen dit uitstekend. Een volwassen lieveheersbeestje eet gemiddeld 80 luizen per dag, en de larven kunnen er nog meer verorberen. Maar er zijn ook lieveheersbeestjes, zoals het Aziatische lieveheersbeestje, die zich voeden met planten. Deze soort hoort hier eigenlijk niet thuis en is ooit uitgezet als natuurlijke vijand van bladluizen, maar is inmiddels een plaag geworden. Dus ze kunnen ook planten eten.

Heb je trouwens ooit een larve van een lieveheersbeestje gezien? Ze zien eruit als echte monsters, groter dan het volwassen kevertje en bedekt met grote stekels. Als je het niet weet, zou je niet snel denken dat je naar een lieveheersbeestje kijkt, maar eerder naar een miniatuurkrokodil.
Wanneer de larve wil verpoppen, hecht hij zich vast aan een plantenstengel of zelfs aan muren. Daar verstrakt het diertje zich en vormt het een pop. Na verloop van tijd komt de volwassen versie tevoorschijn.

Wist je trouwens dat de stippen een verdedigingsmechanisme zijn? Roofdieren zoals vogels denken door de stippen dat het ogen zijn en pikken erop. Hierdoor heeft het lieveheersbeestje een grotere overlevingskans. Als je goed naar de foto kijkt, zie je dat het lieveheersbeestje eigenlijk een heel klein hoofdje heeft.
Ze scheiden ook een gele, bittere vloeistof af als verdediging. Je kunt dit ook op de foto zien. Deze vloeistof is niet gevaarlijk voor mensen, maar sommige roofdieren kunnen eraan sterven.