Afgelopen herfst ontdekte ik dit prachtige wezen op het raam naast mijn voordeur. Het is de Ophion Obscuratus, een grote rode sluipwesp die vooral in de herfst actief is. Hoewel de sluipwesp geen Nederlandse naam heeft, wordt hij door sommige mensen ook wel de ‘uilenrover’ genoemd vanwege zijn voorkeur voor uilenrupsen. Persoonlijk vind ik Ophion een leukere naam.

De Ophion wordt vaak aangetrokken door licht en is overdag vaak te vinden op ramen, autolampen en muren naast het raam. Met een gemiddelde lengte van 22 mm valt dit insect snel op. De gele, lichte tekening op zijn rug en borststuk is uniek voor de Ophion en wordt niet gezien bij andere sluipwespen.

De Ophion is voornamelijk ‘s nachts actief en jaagt op verschillende prooien. Vooral rupsen, met name die van uilvlinders, zijn favoriete maaltijden. Het wezen spoort zijn prooi op met behulp van zijn lange antennes, die net zo lang zijn als zijn lichaam en waarmee hij prooien van veraf kan ruiken.

Wanneer de prooi is gevonden, verdoofd de Ophion deze met zijn angel en legt er vervolgens een van haar eitjes in. De prooi ontwaakt daarna en leeft in eerste instantie alsof er niets is gebeurd. Totdat de larve uit het ei komt. Zodra dit gebeurt, begint de larve van de Ophion de prooi van binnenuit op te eten. Als in een echte horrorfilm eet de larve zich een weg naar buiten nadat hij de prooi van binnenuit heeft opgegeten.

Op de grond verpopt de larve zich tot een sluipwesp, waarna de sluipwespen uitvliegen. Een leuk feitje: alle grote sluipwespen die je in de late herfst ziet, zijn bevruchte vrouwtjes.