Naast mijn hobby ben ik ook werkzaam in de fotografie. En vanwege dit werk was ik deze zomer opzoek naar het Jacobskruid. Beter bekend onder de naam Jacobskruid. Jacobskruid is een veel voorkomende mooie plant, dat veel insecten lokt, maar giftig is wanneer het gegeten wordt en daarom kwam het deze zomer vaak in het nieuws.

Tijdens het fotograferen van deze plant, zag ik de mooiste zweefvliegen op de bloemen en kon ik het dan ook niet laten om een andere lens erop te zetten en deze vliegen van dichterbij te bekijken. De Witte Reus kwam voorbij, een Blinde Bij zag ik, en op een gegeven moment zag ik een bijzondere langere zweefvlieg. Eentje met verticale strepen op de rug, daaronder een wespenpatroon en met een wit kontje. Die vlieg had ik nog niet eerder gezien.

Gelukkig bleef de vlieg zitten en kon ik er een paar foto’s van schieten. Thuis heb ik op basis van de foto’s uitgezocht welke vlieg dit was, en het bleek de citroenpendelvlieg te zijn. Een vlieg die door veel mensen verward wordt met een wesp.

Een van de eerste en makkelijkste onderscheidende details, waaraan je kan zien dat het een vlieg is en geen wesp, zijn de ogen. Zie je dat deze ogen rond zijn? Een wesp heeft langwerpige engere ogen, en een vlieg grote ronde ogen. Ook zit er tussen de ogen een soort radartje. Tween kleine sprietjes in een V-vorm. Wespen hebben dit niet, die hebben lange antennes. Totslot heeft een vlieg maar twee vleugels en een wesp heeft er wel vier! Nu je dit weet, zul je zien dat er heel veel zweefvliegen zijn die zich voordoen als wespen of bijen. Deze truc waarbij insecten zich vermommen noemen we Mimicry.

De citroenpendelvlieg is een echte nectarsmuller, het beestje is er dol op. Het is ook nog eens een veel voorkomende vlieg, en sinds ik hem op de foto heb staan, zie ik het beestje overal. De vlieg is ook best lang actief. Vanaf april tot aan oktober vliegt die van bloem naar bloem, en daarmee is de vlieg een zeer belangrijke bestuiver. Omdat het een vlieg is, kan het beestjes je ook niet steken of bijten. Hij ziet er welliswaar gevaarlijk uit met zijn geel-zwarte waarschuwingen op de rug, maar dat is allemaal bluf. Hij laat zichzelf er gevaarlijk uitzien om mogelijke roofdieren af te schrikken. Zodat hij niet opgegeten wordt.

Als de vlieg zich voortplant, legt die eitjes in het water. Het liefst, stilstaand water met veel verrotte planten erin. Hiervan smult de larve. De larve is zo sterk, dat het zelfs in modder weet te overleven. Wat ook bijzonder is aan de larve is dat het met een lange staart ademt. Deze staart steekt die uit het water. Er zijn meer vliegenlarven die dit doen, en deze larven noemen we ‘rattenstaarten’ . Na een tijdje verpopt de larve naar vlieg.

Ik hoop dat je het leuk vond om meer te leren over de citroenpendelvlieg!